- Τίσα
- (Tisza ουγγρικά, Τίσα ρωσικά, Tissa τσεχικά, σερβοκροατικά και ρουμανικά, Theis γερμανικά). Ποταμός της δουναβοκαρπαθικής Ευρώπης, αριστερός παραπόταμος του Δούναβη. Πηγάζει στην Υπερκαρπαθία ή Υποκαρπαθική Ρουθηνία, στην Ουκρανία, από τη συμβολή του Λευκού Τ. και του Μέλανος T., που ενώνουν τα νερά τους στη Ράχοφ, στη δυτική πλευρά των Δασωδών Καρπαθίων, και κατεβαίνει αρχικά Ν και ύστερα Δ αποτελώντας τη μεθόριο μεταξύ Ρουμανίας και Λευκορωσίας, κατόπιν κατευθύνεται ΒΔ, μπαίνει στην Ουκρανία, περνάει στην Ουγγαρία, στρέφεται Β και στα σύνορα με την Τσεχοσλοβακία και την Μολδαβία, αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση, κατεβαίνει ΝΔ με ρου παράλληλο προς τα προκαρπαθικά ανάγλυφα της ουγγρικής Φέλφελντ. Λίγο πιο κάτω διαρρέει την ουγγρική Άλφελντ και τη γιουγκοσλαβική Βοϊβοδίνα ρέοντας παράλληλα προς τον Δούναβη, στον οποίο εκβάλλει μεταξύ Νόβι Σαντ και Βελιγραδίου.
Ο ρους του, πλουσιότατος σε μαιάνδρους, κατά ένα μέρος ευθυγραμμίστηκε και σήμερα περιορίστηκε σε 976 χλμ. σε σχέση με τα αρχικά 1.430. Η παροχή είναι πολύ ακανόνιστη με πλημμύρες συχνά επικίνδυνες την άνοιξη και το καλοκαίρι. Είναι πλωτός από τη Σόλνοκ έως τις εκβολές, αλλά μεταφορές επιβατών γίνονται μόνο μεταξύ Σέντα και Δούναβη, στη Γιουγκοσλαβία.
Ο Τ. (λεκάνη απορροής 153.200 τ. χλμ.) περνά από τις πόλεις Σιγκέτουλ στη Ρουμανία, Τόκαϊ, Σόλνοκ και Σέγκεντ στην Ουγγαρία, Σέντα στη Γιουγκοσλαβία και δέχεται πολυάριθμους παραπόταμους, μεταξύ των οποίων ο Ρίκα, ο Μπορσάβα, ο Μπόντρογκ, ο Σάγιο, ο Έγκερ και ο Ζάγκυβα από δεξιά, ο Σάμος, ο Κράσνα, ο Καίραις και ο Μάρος (αντίστοιχα Σόμες, Κράσνα, Κρίσουλ και Μούρες ρουμανικά) από αριστερά.
Ο ποταμός Τίσα στην Ουγγαρία (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.